Навчання в Канаді після 11 класу – як обрати правильний шлях?

Найчастіше батьки абітурієнтів, а часом і самі школярі, які планують вступати після школи в канадські ВНЗ, ставлять питання: «Ось ми закінчуємо школу і хочемо далі навчатися в Канаді. Тож як вступити? І куди – продовжувати навчання в канадській школі або можна одразу вступити до канадського ВНЗ? »

При виборі шляху вступу та навчання слід враховувати декілька факторів:

  • Спеціальність (чи визначилися з вибором програми навчання у ВНЗ)
  • Час і економія (хотілося б швидше отримати диплом з мінімальними витратами і скоріше працевлаштуватися; або хочеться приділити вищій освіті більше років і займатися, наприклад, наукою або дослідженням певних проектів)
  • Мета (цікавить виключно навчання або є інтерес до подальшої імміграції)

Відповідно до зазначених факторів, ми розглянемо варіанти і розповімо, як побудувати стратегію і підібрати найбільш відповідний варіант.

Канадська система освіти

Приємним і важливим моментом є те, що Канада визнає українську середню освіту еквівалентною канадській, тому наші випускники мають право вступати одразу на 1й курс без додаткових підготовчих програм. Серед загальних основних вимог до вступу варто виділити достатній середній бал і достатній рівень володіння англійською мовою. Додатково можуть знадобитися рекомендаційні листи, есе, академічні та позашкільні досягнення, якщо вступ відбувається на конкурсну спеціальність або до університетів з великим конкурсом на місце.

Далі слід зазначити, що канадська система вищої освіти є унікальною. У 60-х роках минулого століття Канада розділила ВНЗ на 2 категорії: університети і коледжі. При цьому коледжі – це повноцінні вищі навчальні заклади, які пропонують як дворічні і трирічні дипломні програми, так і програми бакалаврату. Різниця полягає в тому, що освіта в коледжах є більш прикладною і тісно пов’язана зі стажуванням, а в університетах викладаються теоретичні і дослідницькі напрями. Відповідно частина спеціальностей викладається лише в коледжах, а частина тільки в університетах. Наприклад, бізнес, менеджмент і маркетинг – це спеціальності коледжів, а комерція, міжнародні економічні відносини – це університетські напрямки; інженерні програми викладаються в коледжах, а медицина і юриспруденція – в університетах. Тому вибір спеціальності – це перший крок для планування вступу.

Навчання в коледжах Канади

Програми коледжів розробляються спільно з підприємствами і готують студентів до роботи у найбільш затребуваних професіях ринку праці. Дворічний і трирічний диплом є достатньою вимогою для працевлаштування на початковому етапі, тому багато студентів обирають саме такий шлях, а продовжують навчання вже після того, як попрацюють пару років і отримають постійний вид на проживання. Основний плюс в такому шляху – швидке отримання статусу постійного резидента. Після отримання цього статусу студенти продовжують навчання на рівні бакалавра вже за ціною в 2-3 рази нижче, ніж ціна навчання для іноземних студентів.

Як наслідок такого розділення маємо і невелику різницю у вимогах до абітурієнтів. Вступити до коледжу трохи легше. Часто достатньо мати середній бал 8 з 12, і рівень володіння англійською мовою вище за середній або зареєструватися на додатковий мовний курс. Тому, якщо спеціальність, яку ви хочете опанувати, викладається в коледжі, вступити буде нескладно і після 11-го класу української школи. Звертаємо вашу увагу, що, оскільки коледжі – це вищі навчальні заклади, вступ можливий тільки після 11 класу.

Вступ до університетів Канади

Навчання в університетах Канади спрямоване на наукові і теоретичні дослідження. Перший ступінь – це 4-річний диплом бакалавра, далі за бажанням магістратура і докторантура. Якщо ваша омріяна спеціальність викладається в університетах, то вимоги до вступу можуть бути трохи вищими за вимоги, які висувають коледжі. Окрім вищого рівня англійської та середнього бала, можуть знадобитися есе, рекомендаційні листи, академічні досягнення і соціальна активність. Тому доцільніше буде перевестися в канадську школу після 9, 10 або 11 класу і закінчити 12 класів в канадській школі. Які це дасть плюси? По-перше, свобода вибору предметів. Тобто у вас будуть обов’язкові предмети у вигляді математики та англійської мови, а решту ви зможете вибрати виходячи з підготовки до майбутнього навчання в університеті. Наприклад, якщо плануєте пов’язати життя з медициною, то вибираєте хімію і біологію. По-друге, участь у волонтерських проектах. Канадські та американські університети віддають перевагу абітурієнтам, які свідомо ставляться до навколишнього світу і беруть участь у громадському житті. У 11 і 12 класі в канадських школах у студентів будуть обов’язкові години соціальної діяльності (участь у волонтерських проектах, допомога в притулках тощо). Цей пункт стане вашою перевагою, особливо під час вступу до рейтингового ВНЗ. По-третє, якщо ви вступаєте з канадським шкільним дипломом, то мовний іспит для вступу вам складати не потрібно, звичайно якщо у вас високий бал з англійської в школі. По-четверте, при вступі після канадської школи у абітурієнта більше шансів отримати знижку на навчання в університеті.

Також окрім стандартної програми канадського диплома про повну загальну середню освіту, є школи, які навчають старших школярів 11-12 класу за міжнародною програмою IB (International Baccalaureate). Дипломам, отриманим за цією програмою, віддають перевагу навіть топові гіганти світової освіти, такі як університети Ліги Плюща, Оксфордський і Кембриджський університети, Університет Торонто та ін. Тому якщо ваша мета – вступ до Університету Торонто, Гарварду або Кембриджу, то рекомендуємо розглянути школу, в якій викладання пропонується за програмою IB.

На додаток до всього вищесказаного, хочемо додати, що канадська освіта визнається в усьому світі, і не обмежує подальший вибір студента на користь канадських вузів. Ви можете вступити і до американських, і до європейських університети без додаткових іспитів і підготовчих програм.

У будь-якому випадку, навчання в канадській школі підготує студента до системи освіти в Канаді та в англомовних країнах взагалі, оскільки учень отримує не тільки знання, а й специфічні навички, до яких не готує наша система, наприклад, написання есе, розробка презентацій та проектів, а цими навичками необхідно володіти при навчанні в канадських вишах. Тобто, при плануванні вступу до університету, ми рекомендуємо вибудовувати процес вступу через навчання в канадській школі. Якщо ж студент налаштований отримати практичну спеціальність, пройти стажування і швидше приступити до самостійного заробітку, то логічніше буде обрати навчання в коледжі.

Ми допомагаємо учням вступати до закордонних навчальних закладів вже 30 років, тож з радістю допоможемо і вам підібрати школу, коледж або університет, і побудувати план подальшого навчання і вступу.