Пропонуємо невеличкий список критеріїв, орієнтуючись на які вам буде простіше знайти ВНЗ своєї мрії.

Критерій 1. Яка мова вам подобається?

Мова – перший критерій відбору; потрібно володіти нею на високому рівні, а при надходженні до обраного університету підтвердити цей факт відповідним сертифікатом.

Критерій 2. Яка культура вам ближче?

Вирушаючи на навчання в іншу країну, ви неминуче зіткнетеся з новим життєвим укладом, культурою спілкування і навіть манерою одягатися. Дізнайтеся більше про країну і, якщо є можливість, побувайте в ній, перш ніж зробити остаточний вибір.

Критерій 3. Тривалість і вартість навчання, загальний бюджет.

Від тривалості програми залежить, як швидко ви зможете приступити до праці і окупити вкладені інвестиції. Наприклад, програми британських вузів за рахунок високої інтенсивності зазвичай на рік коротші, ніж в інших країнах.

Рекомендуємо спланувати загальний бюджет, визначити, що він дійсно комфортний, і тоді вам вже не потрібно відволікатися від навчання, щоб шукати додаткові джерела фінансування.

Критерій 4. Плани після отримання диплому.

Більшість випускників планують залишитись на роботу за кордоном. Термін, протягом якого вони можуть продовжити дозвіл на проживання для пошуку роботи, залежить від країни і отриманої спеціальності.

Критерій 5. Престиж ВНЗ, якість його навчальної і наукової бази.

Загальне уявлення про ці фактори дають міжнародні рейтинги вузів, опубліковані на сторінках книжечки, яку ви зараз тримаєте у руках. Рекомендуємо звертати увагу на позиції вузу не тільки в загальних рейтингах, але й у рейтингах за предметними галузями.

Критерій 6. Наявність відповідної програми, стажувань, програм студентського обміну, наукового керівника та/або наукової групи, зайнятої в потрібному вам дослідженні.

Критерій 7. Вартість навчання і проживання, наявність стипендій.

Зазвичай цінова різниця на навчання в вузах, які займають топові позиції і місця за межами другої сотні рейтингу, може досягати 35-50 %. Вартість життя по країнах також різна, а проживання у великих містах, як правило, обійдеться дорожче, ніж в невеликих, або в сільській місцевості.

Критерій 8. Розташування вузу, умови проживання.

За способами організації навчання та проживання студентів і викладачів до основних типів вищих навчальних закладів відносяться: міські, кампусні, колегіальні. Від типу вузу багато в чому залежать особливості організації навчального процесу, умови проживання, дозвілля, доступність цікавих вам міст і об’єктів.

Критерій 9. Статистика працевлаштування випускників, їх задоволеності навчанням, % студентів, які завершили навчання.

Всі ці дані допоможуть оцінити кар’єрні перспективи і збалансувати емоційні та раціональні аргументи на користь ВНЗ.