У світі освіти сфера гостинності набирає все більшої популярності з кожним роком. Що ж змушує студентів зупинити свій вибір на програмі Hospitality Management? Давайте розберемося.

Що таке Hospitality Management

Hospitality Management – це управління в індустрії гостинності. Сюди входять підприємці та керівники різних рівнів і галузей: керівники готелів та ресторанів, керівники відділів продажів і маркетингу, шеф-кухарі, бренд-менеджери, фахівці з фінансів. Стрімкий розвиток індустрії гостинності пред’являє до менеджерів високі вимоги: якісну освіту, досвід роботи, експертність в галузі, знання іноземних мов, налагоджені зв’язки.

Щорічно більше 1 мільярда людей відвідує інші країни. До 2030 року це число збільшиться до 1,8 мільярда (UNWTO). Разом з кількістю туристів зростає і кількість робочих місць. До 2026 року в індустрії гостинності працюватиме 370 мільйонів фахівців, тобто кожна 9-та людина в світі (WTTC).

Окрім широкого охоплення областей і швидкого зростання ринку праці індустрія гостинності відрізняється ще й високою прибутковістю. У 2013 році загальний дохід склав $ 6,8 трлн., а до 2022 року збільшиться на 4,2% (WTTC).

Важливе питання – яка зарплатня

Портал Pay Scale наводить середню річну зарплату керівників різних областей:

  • Керуючий готелем (Hyatt) – $ 83 000
  • Спеціалист з організації конференцій (Four Seasons) – $ 53 190
  • Менеджер по роботі з клієнтами (HSBC) – $ 78 029
  • Бренд менеджер (Hilton) – $ 91 537

Де вчитися

Батьківщиною індустрії гостинності вважається Швейцарія: тут з’явилися стандарти обслуговування, на які зараз рівняється весь світ. У цій же країні відкрилися перші профільні вищі навчальні заклади (ВНЗ) і сформувалася прикладна модель бізнес-освіти: викладачі-практики, робота над кейсами, обов’язкові стажування. Мультинаціональні програми надають можливість завести ділові зв’язки по всьому світу і опанувати кілька іноземних мов.

Провідні інститути

У топ-3 швейцарських ВНЗ гостинності входять інститути Glion і LesRoches, які налічують понад 50 років досвіду і співпрацюють з найбільшими компаніями, включаючи Hyatt, Hilton, Louis Vuitton, Bvlgari, Kempinski, Marriott.

Glion

  • кампуси в Швейцарії і Великобританії;
  • топ-5 інститутів гостинності в світі;
  • №1 в світі по репутації серед роботодавців в індустрії гостинності;
  • 89% випускників Glion отримують одне або декілька запрошень на роботу від провідних компаній індустрії, 65% займають керівні посади.

Les Roches

  • кампуси в Швейцарії, Іспанії, Китаї;
  • 2 місце в списку вузів по репутації серед роботодавців;
  • щорічно більше 300 компаній відвідують інститут для найму стажерів і співробітників;
  • 33% випускників Les Roches відкривають власну справу.

Програми навчання

Інститути Glion і Les Roches пропонують програми менеджменту в сфері гостинності для будь-яких категорій студентів та освітніх цілей:

• бакалаврат для випускників шкіл,

• магістратура та MBA для молодих фахівців, які мають бажання підвищити кваліфікацію,

• дипломні та постдипломні програми для тих, хто вирішив змінити професію.

• Серед спеціалізацій: менеджмент в преміальному сегменті, підприємництво, подієвий менеджмент, готельний і ресторанний бізнес, цифровий маркетинг, управління фінансами та інші.

Як та чому вчать

80% навчального плану складають практичні заняття. Студенти вивчають основи сервісу, розробляють групові проекти, складають бізнес-плани і розбирають реальні кейси.

В інститутах викладають експерти, які працюють в сфері гостинності. Вони діляться зі студентами своїм досвідом, розповідають про тонкощі професії, можливі проблеми і способи їх вирішення. Наприклад, шеф-кухар ШантальУітман – володарка престижної французької премії MOF в ресторанній індустрії – старший викладач і менеджер ресторану в Glion.

Студенти проходять обов’язкове оплачуване стажування. Серед партнерів вузів – провідні компанії індустрії гостинності, які запрошують студентів на практику, а в подальшому й на постійну роботу.

Кар’єрні перспективи

За статистикою кар’єрного департаменту Glion і Les Roches більше 90% випускників швейцарських інститутів гостинності отримують одне або декілька пропозицій про роботу. Вони починають свою кар’єру в таких компаніях, як Hyatt, Hilton, Zuma, Marriott International, WHotels, Qatar Airways, Bulgari, Louis Vuitton.

В інститутах створено спеціальну мережу випускників, де вони діляться досвідом і обмінюються корисними контактами.