Багато студентів, які вирішили навчатися за кордоном і переїхали в іншу країну, стикаються з проблемою адаптації до нового життя. Як відомо, жити в соціумі і бути вільним від соціума одночасно неможливо, тому, якщо ви переїхали за кордон, варто докласти певних зусиль для того, щоб швидше інтегруватися в місцеве суспільство, зрозуміти і прийняти його традиції.

Поради, з яких складається ця стаття, допоможуть вам швидше адаптуватися після приїзду на навчання за кордон і відчути себе дійсно комфортно в іншій країні.

Розмовляйте місцевою мовою

Сьогодні університети пропонують навчання англійською мовою і це значно полегшує життя багатьох іноземних студентів. Однак якщо ви збираєтесь навчатися англійською в країні, де ця мова не є державною, варто замислитись і про вивчення місцевої мови.

Безсумнівно, так ви почуватимете себе більш впевнено. Знання мови дозволить вам не тільки легко спілкуватися з місцевими жителями, а й полегшить процес пошуку роботи, або підробітку в новій країні, а також допоможе уникнути несподіваних труднощів при оформленні візи, заповненні різних документів і т. п. На жаль, багато студентів починають розуміти це надто пізно, тому краще почати вивчення необхідної мови ще до переїзду.

Знайдіть друзів!

Якщо ви хочете максимально швидко адаптуватися до стилю життя в новій країні, вам варто познайомитись з ровесниками. Нові друзі з радістю допоможуть дізнатися більше про молодіжне середовище, покажуть найкращі місця для відпочинку та розваг, а також підтримають у вивченні мови.

Будьте в курсі того, що відбувається в країні

Для того, щоб бути повноцінним членом сучасного суспільства, необхідно залишатися в курсі останніх новин і подій. Звичайно, навіть живучи за кордоном, потрібно стежити за тим, що відбувається у вашій рідній країні, але не варто забувати і про місцеві новини. Щоб розбиратися в тому, що відбувається в політиці, культурі та суспільстві країни, в якій ви живете, читайте місцеві газети і журнали, слухайте радіо та дивіться телеканали. Це дозволить вам не тільки бути в курсі останніх подій, а й, знову ж, допоможе вдосконалити знання мови.

Подорожуйте!

Згідно з поширеною думкою, щоб по-справжньому відчути країну, перейнятися її культурою та історією, треба побувати в різних її куточках, тобто потрапити в культурне середовище з різних сторін. Часто студенти, переїхавши за кордон, обмежують себе, не виїжджаючи з міста, в якому навчаються і живуть. Тим часом, подорож по країні, в яку ви переїхали, може стати прекрасним приводом полюбити цю країну, її природу, традиції і культуру. Влаштувавши собі таку поїздку в дні університетських канікул, ви зможете дізнатися більше про державу, в якій живете, і знайти в ній місця, які будуть вам до душі. Кличте друзів і мерщій у цікаву подорож!

Знайдіть точки дотику з місцевим стилем життя

Всім відомо, що людина відчуває себе найбільш комфортно, стикаючись з тим, що відповідає її смакам, інтересам і хобі. Тому, переїхавши в іншу країну, намагайтеся відзначити для себе в першу чергу ті сторони місцевого життя, які перегукуються з вашими захопленнями і потребами.

Так, якщо ви меломан, дізнавайтеся більше про місцеві групи і виконавців, відвідуйте концерти та музичні бари, а якщо ви цікавитеся, наприклад, мистецтвом – відвідуйте вистави, театри і музеї, спілкуйтеся з представниками місцевої богеми і т. п.

Словом, якщо ви поринете в життя іншої країни, оточивши себе тим, що відповідає вашим інтересам, адаптація до нових умов і інтеграція в місцеве суспільство пройде набагато швидше і приємніше.

Плануйте згідно з новим місцем проживання

Багато студентів, переїхавши вчитися за кордон, починають вести чисто-студентський спосіб життя, забуваючи про те, що університетські роки проходять швидше, ніж може здатися, після чого перед колишнім студентом постає непростий вибір місця роботи, спеціальності та відповідного житла. У більшості випадків зробити цей вибір, живучи за кордоном, дещо складніше, ніж в рідній країні.

Саме тому, опинившись на навчанні за кордоном, намагайтеся якомога раніше почати самостійне доросле життя: переберіться зі студентського гуртожитку в орендоване житло, почніть заробляти, відкладайте гроші на великі покупки і т. п. Все це зробить вас більш незалежною людиною, в достатній мірі інтегрованою в місцеве суспільство і готовою побудувати своє майбутнє в цьому суспільстві.

Пам’ятайте: навіть якщо згодом ви залишите країну навчання, ваші зусилля не виявляться марними – отриманий досвід організації самостійного життя за кордоном обов’язково стане в нагоді вам в майбутньому!