Питання фінансових витрат під час перебування дитини за кордоном є одним з найважливіших як для батьків, так і для самого студента. Крім оплати навчання, треба враховувати проїзд на транспорті, гуртожиток, харчування, придбання одягу тощо.

Студенти бажають мандрувати в інші країни, відвідувати різноманітні заходи та вести активне життя. Для того, щоб не відмовляти собі у задоволенні відчути атмосферу студентства, але знизити свої витрати, рекомендуємо скористатися наступними порадами:

  • Проживання. Витрати на житло є необхідними для студентів, але часом вони складають вартість, майже рівну навчанню. Для того, щоб зекономити, варто, по-перше, визначитися з типом проживання, яке бажає студент. Найдорожчим варіантом є студентська резиденція. Варто враховувати, що студенту доведеться самостійно готувати їжу, розділяти ванну кімнату з багатьма іншими студентами, прибирати. Але деякі резиденції надають знижки для студентів, які роблять бронювання на довгий період, або сплачують проживання одразу за весь термін. Проживання у приймаючій сім’ї майже дорівнює вартості резиденції, але в цю вартість входять харчування, прибирання та прання. Також для студента буде додаткова мовна практика.
  • Харчування. Найкращий спосіб знизити свої витрати – це купувати їжу на ринку або в супермаркеті та самостійно готувати її. Також в університетських їдальнях є великий вибір страв за низькими цінами та знижки для студентів.
  • Транспорт. Ми рекомендуємо обов’язково оформлювати в університеті студентський квиток: з його допомогою можна отримувати до 50% знижки на міський транспорт. Також студент може орендувати або навіть брати з собою велосипед або скутер у теплий період року.
  • Навчання. Для отримання знижок та стипендій необхідно добре навчатися. Більшість ВНЗ надають пропозиції для студентів з хорошими оцінками, а також роблять знижки при оплаті за навчання одразу за рік. У багатьох навчальних закладах є спортивні стипендії, сезонні знижки та акції до свят.
  • Навчальні матеріали. Зазвичай підручники коштують достатньо дорого, однак можна зекономити, купуючи їх у студентів старших курсів, а також надаючи перевагу електронному варіанту. Для економії на роздруківках/копіювальних апаратах/інтернеті студент може скористатися безкоштовними комп’ютерними кімнатами в університеті.
  • Розваги. Зазвичай, центри розваг надають знижки за студентськими квитками. Любителі спорту мають можливість скористатися безкоштовними спортивними секціями в університеті.
  • Подорожі. Для поїздок в інші міста та країни можна зробити вибір на користь швидкісних поїздів та автобусів, а також перевіряти можливості отримання знижок за студентськими квитками.
  • Робота. У багатьох країнах студентам дозволено офіціально працювати  до 20 годин на тиждень під час навчання та до 40 під час канікул. Деякі університети надають можливість проходити оплачуване стажування.