Зміст

Вища медична освіта в Туреччині

В наш час система вищої освіти в Туреччині організована на вищому рівні. Турецькі університети щорічно займають високі позиції в міжнародних рейтингах. Країна приваблює іноземних абітурієнтів високою якістю диплома, порівняно низькими цінами на навчання, красивою природою і казковою, естетично привабливою архітектурою.

Незважаючи на розвиток медичних технологій, в Туреччині існує нестача лікарів, що цілком пояснює велику кількість бюджетних і контрактних місць для іноземних студентів на кращих медичних факультетах республіки.

Однією з найбільш затребуваних спеціалізацій є медсестринська справа. Термін навчання займає лише 4 роки, але навчальна програма має настільки грамотний науковий потенціал, що дипломований фахівець може багато в чому замінити свого колегу-лікаря. Нагадаємо, що турецькі дипломи визнаються всіма країнами світу, тому випускник медичного ВНЗ має можливість продовжити навчання у будь-якій державі Європи, або Заходу.

Переваги вищої медичної освіти в Туреччині:

  • висока якість диплома;
  • визнання дипломів в будь-якій країні світу;
  • гідний рівень навчального, технічного і побутового оснащення університетів;
  • порівняно низькі ціни на навчання.

Стоматологічна освіта в Туреччині

Не секрет, що професія стоматолога є не тільки популярною, але й досить престижною, оскільки претендент на вищу освіту вже з самого початку наділений можливістю кар’єрної перспективи: розвиваючись, стоматолог може отримати посаду головного лікаря, а також стати власником власної клініки або приватної стоматологічної школи.

Переваги стоматологічної освіти в Туреччині:

  • затребуваність професії;
  • висока оплата праці;
  • можливість кар’єрного зросту та застосування знань у створенні власного бізнесу;
  • гнучкий графік роботи: кількох годин на тиждень достатньо, щоб забезпечити себе всім необхідним;
  • розвиток таких якостей, як: спокій, терпіння, цілеспрямованість, уміння зосередитися, контролювати власну увагу;
  • можливість підробітку за фахом вже під час навчання;
  • якщо ви справжній фанат майбутньої професії: тривале навчання і обов’язок розвиватися все життя.

Як бачимо, для того щоб стати відмінним стоматологом з турецьким дипломом, необхідно бути активною, уважною, а головне – стійкою до стресів особистістю, яка готова витрачати значну кількість свого часу на медичну практику.

Фармацевтична освіта в Туреччині

Вважається, що цей напрямок в більшій мірі підходить жінкам, оскільки має наступні особливості та переваги:

  • здобувач освіти повинен бути спокійним, чемним і розумним співрозмовником, якого не лякає тривала багатогодинна робота на одному і тому ж місці;
  • гідний рівень оплати праці;
  • кар’єрні перспективи в науковій, виробничій та адміністративній сферах;
  • для влаштування на роботу не обов’язково мати досвід, для отримання посади досить сертифікату та інтернатури;
  • можливість заочної форми навчання;
  • розвиток пам’яті та довічне вдосконалення навичок роботи з інформацією.

Здається, освіту фармацевта можна придбати безпосередньо в процесі практичної роботи, але насправді влаштуватися на роботу без диплома про профільну освіту неможливо.

Зазвичай випускники турецьких ВНЗ незалежно від спеціальності знаходять роботу швидко, оскільки до професійної реалізації їх можуть призвести не тільки зусилля надбаного медичного інтелекту, але і допомога наставників: викладачі університетів часто допомагають випускникам знайти роботу з гідним рівнем заробітної плати.

Умови вступу та подача документів

Головна вимога до українця, що вступає до медичного у Туреччині – гідний рівень володіння турецькою, або англійською мовою, обов’язково зафіксований у відповідному документі.

Відзначимо, що при подачі заяви повинні працювати наступні критерії:

  • заявник не має турецького громадянства і не є власником подвійного громадянства;
  • заявник знає одну або дві іноземні мови.

Пакет документів для вступної кампанії включає наступне:

  • атестат / диплом про вже здобуту освіту;
  • результати міжнародного / національного тестування за обраною іноземною мовою;
  • довідка про стан здоров’я, а також інші документи, перелік яких визначає конкретний університет.

Скільки коштує вища освіта в Туреччині?

Вартість магістратури залежить від двох важливих аспектів навчання. Перший фактор – тип університету, тобто приватний він чи державний. Другий фактор – мова навчання, англійська або турецька.

Для державних ВНЗ є характерним наступне:

  • Вартість навчання турецькою мовою для українців становить 120–200$.
  • Вартість навчання англійською значно вища: 450–1600$.

Освіта в приватних ВНЗ коштує від 5000$ до 12000$. Крім того, буде потрібно приблизно 300$ на книжки та підручники. Допоміжно враховуємо витрати на їжу, одяг, оренду житла тощо. Незважаючи на те, що більшість ВНЗ надають студентам місця в гуртожитках, місць цих на вас може не вистачити: настільки стрімко вони закінчуються.

Безкоштовна медична освіта в Туреччині

Гранти та стипендії для навчання в Туреччині можуть отримати не тільки місцеві студенти, але також і іноземні, якщо пройдуть конкурс і виконають всі необхідні умови. Існує також особлива програма безкоштовної вищої освіти та магістратури для іноземців, яка має назву «Türkiye Bursları», що в перекладі «турецька стипендія».

Потрібно знати:

  • Заявки на безкоштовне навчання приймаються в листопаді, абітурієнт не повинен мати турецького громадянства.
  • Якщо абітурієнт вступає до медичного факультету, середній бал повинен бути дуже і дуже високим: 90+.
  • Перед початком основної програми університет надає рік безкоштовного вивчення турецької мови. Саме ж навчання проходить не тільки турецькою, але й англійською.
  • Розміщення в комфортних гуртожитках. Також студенту оплачується проїзд та страховка SGK.

Умови проживання та навчання

Турецькі гуртожитки – місця, де дійсно приємно та цікаво жити, оскільки територія класичного студмістечка відрізняється чудово розвиненою інфраструктурою з великою кількістю зон для відпочинку та самоосвіти. Бібліотеки, клуби, спортивні комплекси, тенісні корти – все це є. Але, на жаль, в цьому відношенні примітною вже тривалий час залишається одна дуже важлива проблема: місця в гуртожитках закінчуються дуже швидко. Не кожен іноземний студент має можливість встигнути зайняти власне місце під сонечком. Багатьом доводиться орендувати житло, і це взагалі-то непогано, адже зняти хорошу квартиру або гідну кімнату в Туреччині за доступною ціною – ідея цілком здійсненна.

Кожен, хто має сміливість отримати медичну освіту, напевно знає, що навчання тут неймовірно складне і обтяжливе за часом. У вас не буде часу багато спати і розважатися, проте ви станете володарем набагато більшого – великого щастя бути відмінним лікарем, рятувачем здоров’я десятків людей. Навчальні заняття в університетах тривають по шість-вісім годин на день. Багато часу витрачатимете на бібліотеку. Зрозуміло, що студент має бути готовий вчитися і вдень, і вночі.

До  речі, гуртожитки в Туреччині, як і університети, бувають державні та приватні. Місце в державному гуртожитку обійдеться вам в 55 $/місяць, а в приватному – від 160 до 216 $/місяць. У деяких гуртожитках в місячну плату включено харчування, а також елементи дозвілля – наприклад, абонемент до місцевого спортивного клубу.