Унікальність американської вищої освіти полягає у свободі та гнучкості. Тут відсутні стандартні вимоги до абітурієнтів, які б підходили до всіх. Кожен американський ВНЗ встановлює свої індивідуальні вступні вимоги.

Типи вищих навчальних закладів у США

Вищі навчальні заклади Сполучених Штатів Америки поділяються на декілька типів:

  1. Ком’юніті коледжі – Community Colleges

Ком’юніті коледжі – це навчальні заклади, які відомі як технічні або молодші коледжі. Навчання в таких коледжах триває 2 роки. Після закінчення навчання студентам присвоюють асоціативний ступінь – Associate Degree. Цей ступінь дає можливість студентам працювати за спеціальністю або підготуватися до навчання в університеті – продовжити навчання на 3 курсі програми бакалавріату. Часто студенти з України використовують цей ступінь, щоб заощадити на вартості навчання в університеті. Навчання за програмою Associate Degree коштує набагато дешевше. Вступити на ці програми школярі можуть після закінчення школи. Основна вимога – достатній рівень англійської мови.

Незаперечні переваги  Community Colleges:

  • Низька вартість навчання
  • Базове професійне навчання
  • Можливість переведення на 3 курс американського університету після 2-х річної програми
  • Коледжі США

Навчання в коледжах триває 4 роки, а після закінчення випускники отримують диплом бакалавра (BS і BA). Студенти можуть перевести свої кредити, які були отримані в ком’юніті коледжах і продовжити навчання за програмою бакалавріата. Вступити до коледжів Америки українські школярі можуть відразу після 11 класу.

  • Університети США

Диплом бакалавра або ступінь бакалавра в університетах США на сьогодні є найпопулярнішим ступенем, який готує студентів до роботи за спеціальністю і дає можливість продовжити вищу освіту на рівні магістратури. Тривалість навчання за програмою бакалавріату – 4-5 років в залежності від спеціальності. Для вступу в університет на вказану програму необхідно скласти тест іспит SAT або ACT.

Академічна програма бакалавріату складається з 2 компонентів: загальна освіта (General Education) та освіта за спеціальністю (Major). Мета предметів загальноосвітнього циклу – дати студентам знання та навички, які необхідні їм для життя, в той час як спеціалізовані предмети дають можливість отримати спеціальність та професію.

Крім цього, в американських університетах існують поняття Major і Minor. Major – це основна спеціальність, яку ви вивчаєте в університеті. Minor – це спеціалізація або додаткова спеціальність. Буває й таке, що напрямок з Major і Minor взагалі не пов’язані один з одним.

Щоб вступити на американську магістратуру студентам обов’язково потрібно скласти стандартизований тест GRE або GMAT.

Скільки коштує навчання в США

  • Навчання в ком’юніті коледжі – близько 12 USD/рік
  • Навчання  на бакалавріаті – від 19 000 до 52 000 USD/рік
  • Навчання  на магістратурі – близько 25 000 USD/рік

Додатково студенти сплачують за проживання, харчування, страхування та навчальні матеріали.

Що важливо знати українським студентам про вступ до університетів США:

• Вступити на програму бакалавріату можливо відразу після школи.

• Для вступу на програму магістратури в американських університетах потрібно пройти додаткову підготовку тривалістю від 1 семестру до 1 року.

•  Університет може надати стипендію на навчання – але це лише знижка, а не повне фінансування.

•  Студенти університетів та коледжів можуть працювати за студентською візою до 20 годин на тиждень.

• Після закінчення американського університету у студентів є право на роботу в США протягом 1 року після випуску, а для тих, хто вчився на програмах за спеціальностями  STEM  – 3 роки.