За останні роки навчання в Канаді стало найбільш привабливим для українців у порівнянні з іншими англомовними країнами. Давайте розберемося, чому Канада приваблює українських абітурієнтів, які плюси та мінуси навчання в Канаді, а також які напрями є найпопулярнішими у Канаді, і що потрібно для вступу до канадського ВНЗ.

Плюси та мінуси навчання в Канаді

Почнемо з плюсів:

  • + Можливість здобуття профільної освіти за 2 або 3 роки.

Канадська система вищої освіти розділила всі ВНЗ на університети, в яких викладаються наукові та дослідницькі напрями, та коледжі, які дають прикладні знання, забезпечують стажуваннями та тісно співпрацюють з підприємствами, щоб підготувати затребуваних на ринку праці фахівців. Тому саме в канадських коледжах можна отримати профільну спеціальність за 2-3 роки, якої достатньо на початкових етапах кар’єри, та продовжити освіту після здобуття досвіду роботи та оформлення постійного виду на проживання.

  • + Робота під час навчання в Канаді та після закінчення навчання.

Канадське законодавство дозволяє студентам працювати за студентською візою 20 годин на тиждень під час навчальних семестрів та 40 годин на тиждень на канікулах. Більшість студентів починає підробляти ще під час навчання. Також у коледжах існує багато програм із оплачуваними стажуваннями, під час яких студенти працюють на підприємствах від 1 до 3 семестрів повний робочий день. Важливим моментом є отримання дозволу на проживання на 3 роки після закінчення навчання з метою пошуку роботи. Тобто випускнику надається час на працевлаштування. За статистикою, 90% випускників успішно працевлаштовуються протягом 6 місяців після закінчення навчання.

  • + Канада є гнучкою країною в плані імміграції.

Якщо випускник офіційно працює 1 рік після закінчення навчання, він може подавати документи на отримання дозволу на постійне проживання. А ПМП відкриває безліч можливостей, наприклад, одна із них – продовжити навчання за цінами у 2-3 рази дешевше.

  • + Практика.

Як ми вже говорили, більшість програм передбачає обов’язкове стажування. Це може бути як щоденна практика, так і повноцінне оплачуване стажування у міжнародній компанії або на виробничому підприємстві. При подальшому працевлаштуванні цей досвід має ключову роль.

  • + Велика українська діаспора.

Імміграція в Канаду з наших земель почалася ще з другої половини XIX століття, що сприяло створенню майже півторамільйонної діаспори у теперішній час. Наша діаспора яка вшановує традиції, мову та культуру. Серед української громади в кожному місті можна знайти юристів, імміграційних консультантів, агентів з нерухомості, страхових агентів тощо, які з радістю допоможуть співвітчизникам, які щойно прибули та потребують допомоги.

Тепер поговоримо про мінуси:

  • – Вартість навчання.

Освіта в Канаді не є безкоштовною, у державних коледжах та університетах Канади вартість навчання від 12000 $ на рік, у приватних – від 6000 $, однак у порівнянні з іншими англомовними країнами вартість все одно дешевша в 1,5-2 рази.

  • – Мультикультурність та толерантність.

Для більшості наших співвітчизників – це не проблема, а навіть плюс, проте якщо ви все ще «залежні» від стереотипів, у Канаді ви можете відчути легкий дискомфорт, опинившись у середовищі різних рас, національностей, культур та віросповідань.

  • Система освіти та популярні напрямки в Канаді

Як ми вже говорили, система освіти в Канаді є унікальною завдяки розподілу вищих навчальних закладів на університети, які займаються науковою та дослідною діяльністю, та коледжі, які викладають прикладні напрямки. В університетах можна отримати ступінь бакалавра, магістра та доктора наук. У коледжах можна отримати однорічні сертифікати, дворічні та трирічні дипломи, ступінь бакалавра, а також дипломи та сертифікати післядипломної освіти. За кількістю та складом предметів система освіти відрізняється від нашої. За 1 семестр у студента може бути від 4 до 6 предметів, при цьому частина цих предметів є обов’язковою, а частина – елективною, тобто студент сам може вибирати як предмети, які він хоче вивчати, так і час занять.

  • Щодо популярних напрямів навчання у Канаді: їх безліч.

Однак, найбільшою популярністю користуються IT та інженерні спеціальності, особливо нові напрямки, які зараз викладаються не у всіх країнах, наприклад, штучний інтелект та біомедичний інжиніринг. У Канаді є своя «Кремнієва долина», де розташувалися центри найпотужніших IT гігантів, які з кожним роком розширюють штат і потребують нових молодих спеціалістів. Також популярністю користуються маркетинг, діджитал-маркетинг, фінансові напрями, зокрема вивчення електронної валюти. Не варто забувати і про сектор готельно-ресторанного бізнесу та туризму. Місто Ніагара-Фолс, яке розташувалося на Ніагарському водоспаді, вже незабаром стане альтернативою Лас-Вегасу, який так само як і Торонто з Ванкувером приваблює туристів з усього світу. І ще один цікавий напрямок – кіноіндустрія та створення фільмів. Велику кількість голлівудських фільмів було знято саме в Канаді, тому якщо ви мрієте пов’язати своє життя з кіноіндустрією, зверніть увагу на канадські школи кіномистецтва.

Як вступити до канадських навчальних закладів та що для цього потрібно?

Отже, процес вступу можна поділити на кілька етапів:

  1. Вибір навчального закладу. На цьому етапі ми підбираємо програми навчання згідно з вашими уподобаннями: провінція, місто, спеціальність, вимоги до вступу. Якщо спеціальність є конкурсною, ми завжди радимо подавати документи до кількох навчальних закладів, щоб збільшити шанси.
  2. Підготовка та подача документів до ВНЗ. Ми повністю супроводжуємо цей процес, заповнюємо необхідні форми, робимо переклади документів, зв’язуємось із навчальними закладами. Ще один плюс Канади у порівнянні з країнами Європи – відсутність вимог апостилювання та легалізації документів, не потрібно витрачати додаткові кошти та час, достатньо надати сканокопії з перекладом на англійську мову. Окрім документів, потрібно буде надати сертифікат IELTS/TOEFL, що підтверджує достатній рівень володіння англійською мовою. Наразі багато навчальних закладів на даний момент приймає результат онлайн-тесту Duolingvo, який можна скласти навіть в домашніх умовах.
  3. Очікування рішення приймальної комісії. За часом цей процес займає від 1 тижня до 2 місяців в залежності від ВНЗ та завантаженості приймальної комісії.
  4. Після отримання позитивного рішення про зарахування необхідно організувати проживання (приймаюча сім’я, студентська резиденція або приватні апартаменти) та опікунство (для неповнолітніх студентів).
  5. Збираємо необхідні документи на студентську візу. Процес подачі на візу займає 2-3 місяці, тому краще готуватись заздалегідь.
  6. Після отримання візи можна збирати валізу та вирушати у нове майбутнє.

Наша компанія працює у сфері освіти за кордоном вже 30 років, ми знаємо як правильно зкоординувати весь процес вступу від підбору програми і до вашого від’їзду, більш того ми працюємо з канадськими ВНЗ безпосередньо без посередників, що дозволяє нам надавати наші послуги та сервісну підтримку абсолютно безкоштовно. Наші співробітники регулярно відвідують канадські ВНЗ та наших студентів. Звертайтеся до нас, і ми з радістю втілимо вашу мрію у реальність!