Якщо ви мрієте стати лікарем, і хотіли б опанувати цю професію і практикувати в Канаді, ми допоможемо вам детально розібратися, як працює система медичної освіти в Канаді. Система саме медичної освіти в Канаді кардинально відрізняється від нашої і європейської системи, і дуже схожа на американську систему медичної освіти. Отже, давайте розбиратися.

Перший крок

Перший крок і перша сходинка до отримання ступеня MD (Doctor of Medicine) – отримання ступеню бакалавра в будь-якій сфері. Так так, це не помилка в тексті! Система медичної освіти в Північній Америці є двоетапною, і перший етап – це просто отримання вищої освіти. Тобто, якщо студент вступив на економіку, право або будь-яку іншу спеціальність, і на 3 курсі усвідомив, що все-таки хоче стати лікарем, він може здійснити мрію, і для цього не потрібно буде навчатись заново і втрачати час. Розбираємо варіанти цього першого кроку докладніше.

Диплом бакалавра у вас може бути дійсно в будь-якій сфері, але вибираючи спеціальність з «навколомедичних» напрямків, ви полегшите собі подальший шлях. Тобто, ідеальним вибором будуть такі напрямки як біотехнології, біологія, хімія або сестринська справа. По-перше, ви опануєте окрему спеціальність і зможете працювати в цих затребуваних напрямках, а працювати доведеться ще до отримання MD, про що докладніше поговоримо трохи пізніше. Якщо ж ви вирішите вступити на сестринську справу, то максимально наблизитеся до медичної сфери. Справа в тому, що в Канаді не вистачає молодшого медичного персоналу, і з дипломом медичної сестри, ви працевлаштуєтесь швидко і без проблем. І бонус: сестринська справа в Канаді – це бакалаврська спеціальність, тобто повноцінна вища освіта. Однак, попереджаємо одразу, ці спеціальності конкурсні, тому абітурієнти мають показати високі академічні результати та високий рівень володіння англійською мовою, при цьому навчатися на цьому факультеті досить складно, тому сестринську справу ми рекомендуємо обирати високозамотивованим студентам з високими академічними результатами.

Другий крок

Другий крок. Яку б спеціальність ви не обрали, починаючи з 3-го року навчання, ВНЗ пропонують програму Pre-med – це якраз програма підготовки для студентів, які після отримання першої освіти планують вступати на медичний факультет, або як його називають Medical School. Ця програма пропонує необхідні предмети, такі як анатомія, гістологія тощо, а також дозволяє підготуватися до вступного іспиту на медичний факультет, який називається MSAT.

Отже, ви закінчили бакалаврську програму, отримали диплом і навіть пройшли підготовку Pre-med. Що далі?

Третій крок

Третій етап – працевлаштування. І це обов’язковий етап. Справа в тому, що канадське законодавство дозволяє вступати на медичний факультет тільки канадським громадянам і постійним резидентам, тобто особам, які мають постійне місце проживання. Тому третій етап якраз веде вас до отримання виду на постійне проживання. На щастя, канадське законодавство також є одним з найбільш лояльних в світі в плані імміграції. Система наступна: після того, як ви закінчили ВНЗ, ви отримуєте 3 роки на пошук роботи (post graduation work permit), а після того як ви знайшли роботу і працевлаштувалися офіційно, необхідно працювати 1 рік (буває і менше, 3-6 місяців, в залежності від провінції), після чого ви подаєте документи на отримання статусу постійного резидента. Процедура оформлення триває 6-18 місяців, в середньому 1 рік, і вуаля – ви постійний резидент Канади. Підводячи підсумки, третій етап триває від 2 до 3 років. Важливо зауважити, що поки ви очікуєте на вид на проживання, ви працюєте і паралельно готуєтеся до вступного іспиту MSAT, оскільки і досвід роботи, і бал за іспитом необхідно буде вказати в заявці на вступ до медичного факультету.

Четвертий крок

Четвертий крок – навчання в Medical School. Це той етап, заради якого здійснюється все вищезазначне. Навчання на медичному факультеті триває 3 роки. Важливо зауважити, що, оскільки ви вступаєте, маючи статус постійного резидента, оплата за навчання будуть значно лояльнішою у порівнянні з вартістю отримання освіти на першому етапі.

П’ятий крок

П’ятий етап – після закінчення Medical School ви, нарешті, отримуєте заповітний ступінь MD, але для того, щоб мати ліцензію на лікарську практику, спочатку потрібно пройти асистентську практику. Це заключний етап, схожий на нашу інтернатуру. Випускник вибирає напрямок (сімейна терапія, хірургія, гінекологія тощо) і працює асистентом лікаря від 2 до 5 років в залежності від напрямку. Слід відмітити, що більшість напрямків вимагають практику тривалістю 2-3 роки, хірургія може тривати до 5 років. Різниця з нашої інтернатурою полягає в тому, що випускник працює асистентом лікаря і отримує зарплату, яка навіть на таких початкових етапах лікарської кар’єри дозволяє утримувати себе на досить високому рівні.

Коротка схема отримання медичної освіти в Канаді

Медична освіта в Канаді
Коротка схема отримання медичної освіти в Канаді

Також, хочемо зазначити, що підготовка до першого етапу, а саме вступу на першу вищу освіту починається за рік завчасно. Тобто приймальні комісії починають приймати документи абітурієнтів з вересня-жовтня року, що передує академічному року, на який планується вступ, наприклад, подавати документи на вересень 2022 року необхідно вже з жовтня 2021 року. Наша задача як освітньої агенції полягає в тому, щоб правильно скоординувати з вами стратегію вступу, подачі документів, зарахування до ВНЗ, отримання візи та подальшого навчання. Бажаємо успіху і чекаємо вас на безкоштовну консультацію!